Οι Σπέτσες με το περίφημο πευκοδάσος διαθέτουν μονοπάτια μοναδικού κάλλους. Το δάσος κάλυπτε το 40% της επιφάνειας του νησιού αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του κάηκε. Όμως ακόμα και τώρα ο επισκέπτης – περιηγητής μπορεί να θαυμάσει εικόνες υπέροχης θέας του νησιού, να μυρίσει τα πεύκα, το θυμάρι, τα ρείκι, το ξαλάφι και να γευθεί τα κούμαρα, να δει αγριολούλουδα και να βρει διάφορα βότανα. Το φθινόπωρο όλο το νησί γεμίζει με ένα χαλί από κυκλάμινα, ιδιαίτερης ομορφιάς είναι το θέαμα που παρουσιάζει το χαλί από κυκλάμινα κοντά στο φάρο.

Το βουνό των Σπετσών προσομοιάζει με καβούκι χελώνας. Έχει μία μακριά επιμήκη ράχη και προς αυτήν ανεβαίνουν μονοπάτια και δρόμοι από τις παραλίες που είναι βόρεια και νότια. Πάνω από τις παραλίες περνάει και ο περιφερειακός δρόμος του νησιού (μήκος περίπου 25 χλμ.). Κάποιος λοιπόν μπορεί περπατώντας να πάει από τη μία πλευρά του νησιού στην άλλη ανεβαίνοντας το βουνό επιλέγοντας κάποιο από τα μονοπάτια. Στο νησί υπάρχουν τα παρακάτω οριοθετημένα μονοπάτια:

Α1.  Άγιος Ελευθέριος, Παναγία Γοργοεπήκοος, Κυλημένο Λιθάρι, Χωραφάκι, Παναγία Έλωνα (μήκος μονοπατιού 3.200 μέτρα).

Ο «Άγιος Ελευθέριος» βρίσκεται στην Ντάπια στο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα. Η μονή της «Παναγίας Γοργοεπήκοου» είναι στην κορυφή του λόφου πάνω από τη μονή των Αγίων Πάντων. Το «Κυλημένο Λιθάρι» είναι περιοχή κάτω από το κτήμα Μπόταση – «Χαρά» και δίπλα είναι το «Χωραφάκι». Η «Παναγία Έλωνα» βρίσκεται στη κορυφή του αντίσοιχου λόφου.

Α2.  Άγιος Ελευθέριος, Πιλέμι, Πηγή Συκιάς, Χαρά (μήκος μονοπατιού 1.850 μέτρα).

Το «Πιλέμι» είναι περιοχή πάνω από τα Κοκκινάρια και η «Πηγή Συκιάς» λίγο πιο πάνω. Στη «Χαρά» είναι το σπίτι των αδελφών Μαρίας και Ειρήνης Μπόταση με τη μικρή εκκλησία των «Τριών Σπετσιωτών».

Β.  Άγιος Φανούριος, Άγιος Κωνσταντίνος, Εμπειρίκος, Πηγή Βρέστιζα, Παναγία Καψοδεματούσα, Συνάντηση Κυνηγών (μήκος μονοπατιού 1.800 μέτρα)

Ο «Άγιος Φανούριος» είναι εκκλησάκι εντός ιδιόκτητου οικοπέδου και ομώνυμη περιοχή πάνω από την Ντάπια, ο «Άγιος Κωνσταντίνος» είναι και αυτή εκκλησία μικρή που βρίσκεται ψηλότερα του οικισμού και βλέπει αμφιθεατρικά στον οικισμό της Ντάπιας. «Εμπειρίκος» είναι η περιοχή που έχει πάρει την ονομασία από το ομώνυμο κτήμα ιδιοκτησίας Εμπειρίκου και η «Πηγή Βρέστιζα» βρίσκεται κοντά σε αυτήν. Η «Παναγία Καψοδεματούσα» ή «Παναγία του Τζίλα» εορτάζει στις 2 Ιουλίου και δίπλα της μπορεί κανείς να δει το μεγάλο παλιό αλώνι. Η «Συνάντηση Κυνηγών» βρίσκεται στη ράχη του βουνού από την οποία βλέπουμε και προς τις δύο πλευρές του νησιού και πρόκειται για ένα καταφύγιο – σπιτάκι.

C1. Αγία Σωτήρα, Άγιος Ανδριανός, Πόρτ Άρθουρ, Παναγία Καψοδεματούσα, Συνάντηση Κυνηγών (μήκος μονοπατιού 1.900 μέτρα)

Η «Αγία Σωτήρα» βρίσκεται στην αρχή του Καστελίου, ο «Άγιος Ανδριανός» είναι δίπλα στο ομώνυμο κοιμητήριο, το «Πόρτ Άρθουρ» είναι ένα μεγάλο πέτρινο σπίτι.

C2. Αγία Σωτήρα, Υδραγωγεία, Άγιος Βασίλης, Λουβιάρα, Παναγία Δασκαλάκη, Βίγλα (μήκος μονοπατιού 2.050 μέτρα)

Τα «Υδραγωγεία» ονομάζονται και αλλιώς «Υδραγωγεία Αναργύρου». Ο «Άγιος Βασίλης» είναι εκκλησάκι στο Καστέλι, ενώ η «Λουβιάρα» είναι περιοχή στο δρόμο προς την «Παναγία Δασκαλάκη». Στο κτήμα του “Δασκαλάκη” υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας, όπου την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη λειτουργία, γίνεται το γλέντι των κυνηγών και των φίλων τους. Η θέση «Βίγλα» είναι 300 μέτρα δυτικότερα από τη «Συνάντηση των Κυνηγών», διαθέτει έναν πύργο παρακολούθησης για περίπτωση πυρκαγιάς και η θέα από το σημείο προς την πλευρά της Πελοποννησιακής ακτής, των νήσων Δοκού, Τρίκερι και Ύδρας καθώς και του οικισμού του νησιού είναι θαυμάσια.

D. Άγιος Γιάννης, Αγία Άννα, Θεατράκι, Αστεροσκοπείο, Γκούρι, Προφήτης Ηλίας (μήκος μονοπατιού 2.650 μέτρα)

Ο «Άγιος Ιωάννης» είναι η ενορία της Κουνουπίτσας και η «Αγία Άννα» είναι η εκκλησία στο ομώνυμο κοιμητήριο. Το «Θεατράκι» είναι το ανοικτό Θέατρο της Σχολής (ΑΚΣΣ) και κοντά του είναι και το «Αστεροσκοπείο» της Σχολής (ΑΚΣΣ). Το «Γκούρι» είναι περιοχή – λόφος προς τον Προφήτη Ηλία. Ο «Προφήτης Ηλίας» είναι το υψηλότερο σημείο των Σπετσών και διαθέτει στέρνα με νερό. Από το σημείο αυτό νοτιοδυτικά βλέπουμε το Λεωνίδιο και το βουνό “Πάρνωνα”, ενώ βορειοδυτικά το Τολό και βόρεια το Κρανίδι και το όρος “Δίδυμο”.

E. Βρέλλος, μικρός γύρος του Αναργύρου, Προφήτης Ηλίας (καλή διαδρομή για ποδηλάτες και μήκος μονοπατιού 4.850 μέτρα)

Ο «Βρέλλος» είναι παραλία του νησιού απέναντι σχεδόν από την είσοδο του όρμου του ΠορτοΧελίου.

F. Μπούμπουλη (παραλία Αγίων Αναργύρων), Κούρκουλα, Βίγλα (μήκος μονοπατιού 2.600 μέτρα)

G. Πίσσες, Τραμπούκου, Βροντά η Γη, Συνάντηση Κυνηγών (μήκος μονοπατιού 1.850 μέτρα)

J. Καμίνι, Χοιροστάσιο, Παναγία Έλωνα (μήκος μονοπατιού 1.300 μέτρα)

Το «Καμίνι» είναι πάνω από την περιοχή της σημερινής ΧΑΔΑ.

K. Κοσμαδάκης, χοιροστάσιο, Παναγία Έλωνα (καλή διαδρομή για ποδηλάτες και μήκος μονοπατιού 1.400 μέτρα).

Στην περιοχή «Κοσμαδάκη» βρίσκεται ο τάφος του μοναχού Ακάκιου Κούτση.

L. Νίκας, Σύνταχου, Κυλημένο Λιθάρι, Σπιθάρι, Μαθιού, Χαρά (μήκος μονοπατιού 2.300 μέτρα)

Το κτήμα «Νίκα» είναι πτιν την περιοχή Κουζουνός και πάνω από την περιοχή ιδιοκτησίας «Λαιμού».